Gemar
Gemar är en irakisk delikatess och äts till frukost tillsammans med bröd och gärna något sött såsom dadelsirap, honung eller vanlig sirap och ett glas te. Det är inte svårt att göra gemar men man måste ha tålamod då det tar lång tid och måste göras dagen innan servering.
Ingredienser:
1 liter mjölk, minst 3 % fetthalt (jag använder mig utav Skånemejeriernas Åsen gammaldagsmjölk)
5 dl vispgädde
Tillvägagångssätt:
- Koka upp mjölken i en kastrull, var noga med att röra då det är lätt att bränna mjölken
- När det börjar koka så häll i grädden och låt koka upp på nytt och glöm ej att röra under tiden.
- Lägg en långpanna till vänster på spisen över de båda vänstra plattorna och häll över mjölk/gräddblandningen
- Sätt de båda vänstra plattorna på 1an och låt det stå så i två timmar
- Stäng av plattorna men låt plåten stå kvar ytterligare en timme
- Ställ därefter in plåten i kylen över natten
- På morgonen tar man ut plåten och skär runt kanterna och skär upp 4-5 längder i gemar
- Rulla gemar med hjälp av en spatel och gaffel och lägg i en djup tallrik
- Häll över lite av spadet över gemar
- Färdigt att äta
Bifogar en video över tillvägagångssättet. Videon är på arabiska men visar i slutet hur man rullar på bästa sätt.