Manakish

19.04.2015 18:17

Manakish

 
Manakish är en pizzaliknande rätt som man kan äta som lätt tilltugg, frukost eller som mellanmål.
 

Tillagningstid: 1 - 1 1/2 timme

 

Degen (blir ca 10 st pizzor):

50 g jäst
3 dl ljummet vatten (fingervarmt)
ca 7 dl vetemjölj
1/2 dl olivolja
2 tsk socker
1 tsk salt
 
Gör så här:

 

  1. Smula jästen i vattnet och tillsätt socker och blanda ut jästen
  2. Tillsätt olivojan och saltet
  3. Blanda i mjölet, litet i taget
  4. Jäs degen under bakduk till dubbel storlek (30 - 45 minuter
  5. Skär degen i lika stora bita, 10 st
  6. Kavla ut till tunna runda pizzor
 

Fyllning:

Zataar
1/4 dl sumak
3 msk torkad timjan
3 msk torkad oregano
2 msk rostade sesamfrön
ca 1/2 - 1 dl olivolja
1 tsk salt
 
Gör så här:
  1. Blanda alla torra ingredienser i en mortel 
  2. Häll på olivolja så det täcker och låt det stå och dra lite
  3. Lägg fyllningen på varje degbit och bre ut det men lämna en liten ytterkant
  4. Grädda i ugn på 200 grader i ungefär 10 minuter

Alternativ

 
Ost
200 g riven ost
 
Fördela osten jämt över varje degbit men lämna en liten ytterkant
Grädda i ugn på 200 grader i ungefär 10 minuter
 
Pizzorna ska inte bli för mörka i degen utan precis få färg
 
Smaklig måltid
 
 
Tips: Det går bra att frysa in deg och ta fram när man vill baka. Låt degen jäsa och dela den till lika stora delar innan den fryses in. Man kan även göra pizzorna färdiga och vika de dubbelt innan man fryser in dem. Då är de färdiga att grädda så snart de tinat.